Състоя се научна конференция за имиграционната политика и практики пред влизането на България в ЕС

 

23.10.2006 г.

 

Конференция на тема Българските имиграционни практики в контекста на формирането на Общоевропейска имиграционна политика се проведе в София. Тя беше организирана от Фондация Манфред Вьорнер. В работата на форума участваха представители на неправителствени организации, държавни институции, учени, журналисти и др. В докладите и изказванията беше изразена загрижеността на участниците за решаването на проблемите в тази област.

 

В словото си при откриването на конференцията д-р Любомир Иванов, президент на Фондация Манфред Вьорнер, изказа мнение, че България влиза в ЕС неподготвена по отношение на имиграционната политика. Според него е нужно да се създаде агенция или дори министерство на миграционните въпроси. Проф. Иро Стефану, президент на Гръцкия съвет за бежанците, говори за общоевропейската имиграционна политика.

 

 

Кемал Еюп, председател на Комисията за защита от дискриминация, призова за целенасочена държавна политика по отношение на имиграцията и същевременно да се спазват правата на малцинствата, които ще възникнат при евентуална имиграционна вълна. Кънчо Стойчев, член на Управителния съвет на Федерацията на работодателите, и Красимир Дачев, зам.-председател на Българската търговско-промишлена палата изразиха загрижеността на работодателите от недостига на работна ръка. Според Дикран Тебеян, зам.-председател на Българската стопанска камара, е назрял моментът да се провежда регулирана имиграционна политика и да се създаде институция за контрол над емиграцията и имиграцията. Според журналиста Гасан Насър, български гражданин от арабски произход, имигрантите в българското общество нямат представително присъствие в живота на страната.  

 

Методий Бисерков, началник на отдел в Община Петрич, сподели какво е положението в общината по отношение на миграционната обстановка.

Д-р Живко Георгиев от Фондация Манфред Вьорнер представи резултатите от социологическото проучване, проведено от фондацията.
Стефан Христов, директор на Дирекция Миграция към МВР, говори за граничния контрол и за оптимизирането на политиката по отношение на чужденците, даването на убежище и бежанците. През тази година в софийското село Бусманци  е открит първият център за настаняване на нелегални имигранти.

 

Ахавни Топакбашян, началник на отдел в Дирекция Етнически и демографски въпроси на МС, представи доклада на дирекцията с предложения за имиграционни политики, спомагащи за преодоляването на демографския срив.